Što kažu kritičari?

Jeste li znali koliko puta na dan jedu hobiti, što je to 'hladna patka', koliko u svakom plodu kave ima zrna i koje je najblesavije ime hrvatskoga jela? Jeste li znali kako i kada su nastale prve konzerve, što se jelo na svečanoj večeri prilikom dodjele prve Nobelove nagrade i što Francuzi misle kada nekom kažu da 'ima srce artičoke'? Jeste li znali...?

Na ova i doslovno stotine sličnih pitanja odgovore ćete naći u knjizi 'Mrvice o hrani' autorice Branke Sacher, nedavno izašle u izdanju izdavačke kuće Fraktura.
Svaka stranica te šarmantno, veselo i zaigrano koncipirane knjige pruža vam barem desetak neobičnih i često duhovitih informacija vezanih uz povijest hrane i namirnica, neobične nazive voća i povrća, prehrambene navike različitih naroda i sredina, upute, vjerovanja i znanstvene činjenice. Od korica do korica knjige, ova autorica naprosto sipa iz rukava pregršt lapidarno sročenih podataka, baš pravih mrvica, jednako zanimljivih zahtjevnim gurmanima, kao i onima kojima je hrana nužna potreba.
U ovoj trećoj knjizi koju je izdala (dosadašnje 'Muka po mileniju' i 'Stol za dvoje') na svakom se koraku osjeća da književnica uživa u kulinarstvu, a kulinarka u književnosti.
S dvije kuharske diplome, od čega je jedna s prestižne akademije Cordon Bleu u Parizu, Branka Sacher suvereno vodi čitatelja kroz pažljivo skupljene mrvice kulinarskih poslastica.
Davorka Grenac, tportal.hr

Branka Sacher napisala je i vrlo zanimljivu vegetarijansku kuharicu. Gastronomija je postala njena opsesija pa je počela skupljati prehrambene cvebe. Upravo ih je objavila u jedinstvenoj kolekciji. Knjiga se zove "Mrvice o hrani", izdavač Fraktura.
Neobične stvari čitatelj će naučiti iz Brankinih mrvica, primjerice kako se jedenje sirovih krumpira stručno naziva geomelofagija.
Rene Bakalović, Jutarnji List

Brankina najnovija knjiga "Mrvice o hrani" (Naklada Fraktura, Zagreb, 2011.) kroz duhovite i intrigantne detalje iz historije hrane govori zapravo o historiji ljudskog društva, o kulturnim razlikama i sličnostima, te o sprezi hrane i politike.
Adisa Bašić, Slobodna Bosna

Knjiga Branke Sacher podsjeća na male neobične zalogajčiće i gotovo da nema stranice na kojoj vas neki podatak neće iznenaditi. Saznat ćete što su jeli astronauti u svemiru, koja je najskuplja hrana na svijetu, tko je izumio konzervu, tko musaku, a tko kavu bez kofeina. Naći ćete tu i recept za domaću majonezu i za juhu od kikirikija. Ipak, većina prostora zauzimaju informacije o hrani koje bi se mogle naći u rubrici »jeste li znali«.
Jeste li znali da je pri zidanju Kineskog zida jedan od sastojaka žbuke bila slatka riža, da je osnovna hrana srednjovjekovnih Europljana bio kruh, da se najviše kave popije u Finskoj, a da je čileanski pjesnik Pablo Neruda spjevao ode vinu, rajčici, kukuruzu, velikoj tuni na tržnici, kestenu na tlu, artičoki, brudetu od jegulje, limunu i soli?
Ines Kotarac, Vjesnik

Knjiga "Mrvice o hrani", u izdanju Frakture, donosi niz zanimljivosti. Primjerice,
najskuplje povrće je francuski krumpir la bonotte, koji se uzgaja na samo
pet hektara zemlje na otoku Noirmoutiereu.
Gnoji se algama i stoji oko 500 eura po kilogramu...
Nada Mirković, Jutarnji list