"Mrvice" nisu kuharica, ali bila bi tužna knjiga o hrani da u njoj uopće nema recepata. Pred vama su četiri od dvadeset
koliko ih se može naći u knjizi. Malo ih je, ali odabranih.
Više recepata moći ćete pročitati u kuharici samo za muškarce (u pripremi)...
recept za 2 osobe
5 jaja
50 g dimljenoga lososa
žlica hladnoga slatkog vrhnja
sol
žlica ulja, komadić maslaca
Losos narežite na kockice. Lagano istučena jaja pržite samo kratko (oko minutu) na mješavini ulja i maslaca
neprekidno miješajući vilicom.
Maknite s vatre i odmah dodajte ohlađeno slatko vrhnje da zaustavite kuhanje.
Umiješajte losos i odmah poslužite.
recept za 4 osobe
1 kg zrelih bresaka
mjerica borovnica
3–4 žlice šećera
čajna žličica gustina
180 g brašna
100 g hladnoga maslaca
50 g šećera
prstohvat soli
2 žlice ruma
Pećnicu zagrijte na 180 ºC.
Maslac narežite na kockice pa ga izmrvite s brašnom, šećerom i malo soli, kao da pravite tijesto za pitu,
samo što ga nećete povezati tekućinom, nego ostaviti u sitnim grudicama.
Breskve ogulite, narežite na manje komade i zajedno s borovnicama stavite u vatrostalnu zdjelu.
Umiješajte šećer i gustin. Poravnajte površinu pa ravnomjerno pospite pripremljenim mrvicama i poškropite rumom.
Pecite dok uz rub zdjele preko tijesta ne proključa ljubičasti sok od voća (oko 30–40 minuta).