Hrana je danas već ozbiljna afektacija, u vrijeme novog vala bili smo ono što smo slušali ili čitali, a danas kao da smo postali ono
što jedemo, kao da o našoj kulturi svjedoče pretenciozna jela koja smo negdje pojeli. Odlučila sam provjeriti što o toj tezi misli
Branka Sacher, povjesničarka hrane i kulinarstva, autorica nedavno objavljene knjige "Mrvice o hrani", vjerojatno naša jedina polaznica
pariške akademije Cordon Bleu, koju je pohađala i Julia Child, prva slavna televizijska kuharica koju je s guštom nedavno oživjela
i Meryl Streep u filmu "Julie & Julia".
N. M. Kako ste se poceli baviti poviješću hrane i kuhinjom?
B. S. Otprilike tjedan dana nakon što sam progovorila. Djed mi je jednom iz inozemstva
na dar donio helikopter na daljinsko upravljanje. Kad su mi još uvijek zapakirani dar prezentirali,
navodno sam pitala: "A jel to možda jedna palačinkica?"...
više
Zagrepčanka Branka Sacher autorica je knjige "Mrvice o hrani" u kojoj je sakupila intrigantne, poučne, ponekad čak i bizarne detalje
iz istorije hrane; historičarka umjetnosti po obrazovanju, ona je završila i prestižnu francusku kulinarsku akademiju "Le Cordon Bleu",
a za naš list objašnjava zašto hranu kupuje na selu, a ne u supermarketima, otkud predrasude da su muškarci zapravo bolji kuhari, te
zašto djecu od malena treba učiti da kuhaju kao što ih učimo da peru zube.
A. B. S jedne strane su ljudi opsjednuti nutricionističkim imperativima, sa druge oni kojima kao da je pitanje časti
zakrčiti što više svoje krvne sudove. Gdje ste, na liniji koja spaja ova dva ekstrema, Vi sa svojim shvatanjem hrane?
B. S. Znanstvenici su (između ostalog) nedavno zaključili da se nutricionističkih imperativa drže ljudi koji su politički
opredjeljeni više lijevo, a zakrčuju si krvne žile oni koji su više desno...
više